Onko asunnon remontoiminen kannattavaa?

Mitä pitää ottaa huomioon asunnon remontoimisessa? Tässä blogikirjoituksessa Neliöt Liikkuu LKV:n perustajajäsen Andrei Koivumäki jakaa vinkit asunnon remontoimiseen.

Asuntoa ostaessa suurimpia kysymyksiä ovat, saako asunnon muokattua omiin tarpeisiin ja omaan makuun sopivaksi, ja mitä se maksaa

Oli kyse sitten omistus- tai vuokra-asunnosta, asuntoa vaihtava tai asuntosijoittaja pohtii usein, onko asunnon remontoiminen taloudellisesti kannattavaa. Remontointiin ja sen kannattavuuteen vaikuttavat asunnon käyttötarkoitus ja sijainti: sijaitseeko asunto arvoalueella vai laitakaupungissa, onko asunto tarkoitettu omaksi kodiksi, edustusasunnoksi tai kakkoskodiksi, vai onko asunto ostettu sijoittamista varten.

PANOSTA REMONTISSA KESTÄVIIN JA AJATTOMIIN RATKAISUIHIN

Kun uusi asunto on löytynyt, on aika muokata siitä oman näköinen ja viihtyisä koti. Joskus se tarkoittaa pelkästään omien tavaroiden kantamista asuntoon, joskus se vaatii koko asunnon täydellistä remonttia. 

Oman asunnon remontoimiseen huippuvälittäjämme Andrei Koivumäki antaa vinkin: panosta kestäviin materiaaleihin ja ajattomiin ratkaisuihin viimeisimpien trendien sijaan. Valkoiset ja neutraalit sävyt ja puumateriaalit ovat monen makuun ja toimivat hyvin, jos asunto jossain vaiheessa päätetään laittaa myyntiin.

On tärkeää, että koti tuntuu viihtyisältä. Neutraalit ja ajattomat pintamateriaalit eivät tarkoita kuitenkaan automaattisesti tylsää tai persoonatonta kotia. Sisustuksen kautta voi tuoda helposti esiin omaa persoonallisuutta ja mieltymyksiä. Sisustuksen muuttaminen on myös helpompaa ja edullisempaa kuin asunnon täydellinen remontti. Kun asunto on remontoitu ajattomasti, asuntoa ei tarvitse remontoida yhtenään trendien tai muuttuvan maun mukaan.

ASUNNON SIJAINTI VAIKUTTAA SIIHEN, KUINKA PALJON REMONTTIIN KANNATTAA PANOSTAA

Jos tarkoituksena on myydä asunto muutaman vuoden sisällä, materiaalivalinnoissa kannattaa pohtia myös asuinaluetta ja asuntoa kokonaisuutena, jotta remontti olisi taloudellisesti kannattavaa. Helsingin keskustassa ja arvoalueilla asuntoa remontoidessa pintamateriaaleihin kannattaa panostaa. Laitakaupungilla ostajat eivät puolestaan ole välttämättä valmiita maksamaan alueen hintatasoa enempää asunnosta, vaikka siellä olisi Gaggenaun kodinkoneet ja marmoritasot.

Remonttiin käytettävä budjetti vaikuttaa luonnollisesti remontin laajuuteen ja pintamateriaaleihin. Jos budjetti antaa myöten, kivitasot ja laadukas lattiamateriaali ovat aina hyviä sijoituksia. Jos remontissa säästää väärässä kohtaa, voi se pahimmassa tapauksessa jopa karkottaa tulevan ostajan. Esimerkiksi keittiön huonolaatuinen laminaattitaso voi laukaista ostajaehdokkaassa ajatuksen, että koko keittiö olisi remontin tarpeessa, vaikka todellisuudessa pelkkä työtaso kaipaisi uusimista.

Erityisesti sijoitusasunnoissa kannattaa remontin osalta harkita tarkkaan, millaisia materiaaleja remontissa käytetään. Etenkin asuntojen flippaamisessa on tärkeää miettiä, mikä on alueen vaatimus- ja hintataso, kun remontin kustannuksia lasketaan. Asunnon flippaamisella tarkoitetaan sitä, että asunnon oston jälkeen asunto remontoidaan ja remontin jälkeen asunto laitetaan välittömästi myyntiin tavoitteena saada myyntitilanteessa voittoa. Esimerkiksi arvoalueella sijaitsevaan asuntoon ei kannata valita halvimpia materiaaleja. Vaikka laadukkaisiin materiaaleihin kuluisikin hieman enemmän rahaa, ne nostavat asunnon arvoa.

PIENETKIN PARANNUKSET PIRISTÄVÄT ASUNNON ILMETTÄ

Jos budjetti on tiukka, jo pienillä parannuksilla asunnon ilmettä on mahdollista kohentaa huomattavasti. Seinien maalaaminen, listojen uusiminen ja keittiön kaapin ovien maalaus ja kahvojen vaihto voivat muuttaa yleisilmettä paljonkin. Nämä parannukset eivät rokota lompakkoa yhtä paljon kuin täydellinen remontti. Vaikka asunto ei tulisikaan omaan vakituiseen käyttöön tai asunto olisi käytössä vain hetken, pintojen kunnostaminen ylläpitää asunnon arvoa ja parantaa kysyntää tulevaisuudessa myyntitilanteessa.

Moni sijoittaja suosii myös kevyttä yleisilmeen kohentamista täyden remontin sijaan. Pienet parannukset voivat nostaa asunnon vuokratasoa ja lisätä asunnon kysyntää. Ja kun kysyntää on enemmän, on parempi mahdollisuus valita sopiva vuokralainen asuntoon.

OLETKO MYYMÄSSÄ TAI VUOKRAAMASSA ASUNTOA? HUIPPUVÄLITTÄJÄMME TARTTUVAT TOIMEENOTA YHTEYTTÄ!