Mitä tehdä jos asunto ei mene vuokralle?

Miksi niin usea vuokra-asunto on nyt tyhjillään? Syynä on tietysti kysynnän ja tarjonnan laki, joka ohjailee markkinoita aina. Kysyntä ja tarjonta määräävät hyödykkeen tai palvelun hinnan ja tuotannon määrän. Mikäli tarjontaa asunnoista on niukasti ja kysyntää on paljon, nousevat vuokrat ja vuokra-asuntojen käyttöaste on korkea. Lähiaikoina on pk-seudulla eletty tilanteessa, jossa kysyntä on laskenut ja asuntojen tarjonta lisääntynyt huomattavasti. Jotkin asunnot menevät edelleen hyvin vuokralle, mutta toiset roikkuvat Oikotiellä ja Vuokraovessa kuukaudesta toiseen ja mitään ei tunnu tapahtuvan. Miten näin on, vaikka aina ennenkin vuokralainen on löytynyt näihin asuntoihin?

Ihmisten tarve asua ei ole hävinnyt mihinkään, mutta kysynnän vähentyessä hyviä vuokralaisia löytyy vain hyväkuntoisiin ja järkevän hinta-laatusuhteen asuntoihin. Niitä asunnon hakijoita, jotka aikaisemmin vuokrasivat huonokuntoisempia tai huonomman hinta-laatusuhteen asuntoja ei enää ole markkinoilla, kun kaikille riittää hyväkuntoisia tai hyvän hinta-laatusuhteen asuntoja. Niin sanottua valumaefektiä vuokramarkkinoilla ei enää tapahdu ja huonokuntoiset asunnot, samallakin asuinalueella, usein jäävät tyhjiksi pitkiksi ajoiksi. Tämä kysynnän ja tarjonnan epätasapaino tulee varmasti taas jossain vaiheessa tasaantumaan.

Mikäli omistaa sijoitusasunnon johon ei olla tehty pintaremonttia 15 vuoteen tai keittiö ja märkätilat ovat 90-luvulta, on aika sijoittaa kohteen remonttiin tai korjata vuokraa alaspäin. Järkevällä pintaremontilla tai vuokratason korjauksella saa paljon aikaan ja asunnon vuokrattua nopeasti. Keittiöremonttia ei tarvitse tehdä kokonaisuudessaan, vaan sen saa raikkaamman näköiseksi ihan pelkästään kaapin ovien vaihtamisella, vetimien uusimisella ja vaihtamalla välitilaan esimerkiksi maitolasin sekä uusimalla työtason. Tällä tavalla vuokranantaja säästää tuhansia euroja ja asunnon yleisilme muuttuu huomattavasti houkuttelevammaksi. Toinen kallis remontointikohde on kylpyhuone. Kylpyhuoneen pintaremontilla, eli kaakelimaalilla ja uusilla kalusteilla saa paljon aikaan ja huomattavasti halvemmalla, kuin uusimalla koko kylpyhuoneen. Mikrosementti on myös kasvattanut suosiotaan.

Asuntosijoittajan yksi suurimpia riskejä on juuri tyhjät kuukaudet, joita tulisi välttää aina. Tietenkään riskivuokralaiselle vuokraaminenkaan ei ole hyvä vaihtoehto, mistä johtuen asunnosta on tehtävä houkutteleva hyville hakijoille. Helpoin keino tähän on juuri asunnon pintaremontointi ja/tai vuokratason korjaus. Näin saadaan helpoiten säädeltyä kysyntää kasvuun ja kassavirta taas rullaamaan kotiinpäin. Kysynnän jälleen kasvaessa ja vuokrien kohotessa voi vuokranantaja korottaa vuokraa vuokrasopimukseen kirjattujen ehtojen mukaan. Kaikki markkinat ovat syklisiä, vuokra- sekä asuntomarkkinan sykli vain on huomattavasti pidempi kuin esimerkiksi osakemarkkinoiden.

Artikkelin kirjotti vuokravälittäjämme Eero Suojanen.

Uudenmaan kokeneimmat ja ammattitaitoisimmat vuokravälittäjät ovat palveluksessanne. Ota yhteyttä!